نظارت بر نمایش خانگی چه تفاوتی با صداوسیما دارد؟
تهران فرهنگی: برنامه «زمانه» شامگاه دوشنبه ـ ۱۷ دی ماه ـ با حضور سعید مقیسه، رئیس سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) به روی آنتن رفت و موضوع «ساترا، تنظیمگری نه سانسور» را مورد بررسی قرار داد.
رییس ساترا در این گفتوگو به تشریح وظایف این سازمان و نحوه عملکرد آن در فضای مجازی اقدام کرد و در پاسخ به پرسشی درباره تفاوتهای نظارتی میان شبکههای نمایش خانگی و صداوسیما، گفت: در شبکه نمایش خانگی، آزادیهایی در زمینه پوشش، دکور، محتوا و دیالوگنویسی وجود دارد که در مقایسه با صداوسیما متفاوت است. این تفاوتها به دلیل تفاوت در آییننامهها و مقررات مربوط به هر رسانه است؛ برای مثال، در شبکههای مختلف صداوسیما، بسته به نوع مخاطب، ممکن است محتوای علمی یا دینی با زبان متفاوتی ارائه شود تا با فرهنگ و سن مخاطب متناسب باشد.
مقیسه همچنین اظهار کرد: نظارت بر محتوا در فضای مجازی پیچیدگیهایی دارد. پلتفرمها در اختیار بخش خصوصی هستند و پس از بارگذاری محتوا، ساترا نمیتواند به طور مستقیم از انتشار آن جلوگیری کند اما برای نظارت، تیمهای مانیتورینگ ۲۴ ساعته در حال بررسی محتوا هستند و در صورت شناسایی تخلف، به سرعت اقدام میشود.
مقیسه همچنین اشاره کرد که در مواردی، ممکن است محتوای منتشرشده از سوی سکوها تغییر یابد و این موضوع میتواند منجر به تخلفاتی شود.
رییس ساترا تاکید کرد: ساترا خود را متعهد به رعایت قوانین کشور و حمایت از حقوق خانوادهها میداند و در تلاش است تا به هر نحوی از انتشار محتوای نامناسب جلوگیری کند. اگرچه تفاوتهایی در مقررات میان شبکههای مختلف وجود دارد، اما چهارچوب کلی نظارت بر محتوا یکسان است و ساترا و سایر نهادهای تنظیمکننده در تمامی سکوها و پلتفرمها، این قوانین را پیگیری میکنند.
او گفت: تخلف تنها به معنای نقض اخلاقی نیست، بلکه ممکن است تطابق نداشتن محتوا با مخاطب به عنوان تخلف در نظر گرفته شود.
وی به تفاوتهای نظارتی میان صداوسیما و فضای مجازی اشاره کرد و توضیح داد که در صدا و سیما، نظارت دقیقتری بر محتواها وجود دارد. هر محتوایی که پخش میشود، ابتدا توسط کارشناسان و ممیزان آموزشدیده و متعهد بررسی و تایید میشود، بنابراین مخاطبان میتوانند با اطمینان بیشتری از این محتواها استفاده کنند.
بهاعتقاد مقیسه نظارت در فضای مجازی دشوارتر است. او گفت: در دنیای مجازی، تغییرات لحظهای و بارگذاریهای مختلف باعث میشود که امکان نظارت دقیق و لحظهای بر تمامی محتواها وجود نداشته باشد. در این شرایط، خانوادهها و آموزشهای رسانهای باید نقش مهمی در حفاظت از مخاطبان، به ویژه کودکان، ایفا کنند.
مقیسه با یادآوری اینکه در حال حاضر بیش از ۵۰۰ پلتفرم دارای مجوز فعالیت در کشور وجود دارد که هر کدام با بخشهای مختلف در حال کار هستند، به مشکلات و چالشهای نظارت بر این سکوها اشاره کرد و گفت که گاهی محتوای خارجی پس از دوبله یا تغییر، به طوری که مخاطب از حقوق مالکیت آگاه نباشد، منتشر میشود.
وی در ادامه به اهمیت ممیزی و نظارت بر محتوای فضای مجازی اشاره کرد و افزود: در دنیای امروز، نیاز به نظارت بیشتری بر محتواهایی که به کودکان و نوجوانان ارائه میشود احساس میشود، چرا که بسیاری از این محتواها مناسب سنین پایین نیستند. این مسئله باید در همه کشورها جدی گرفته شود و بر اساس رده سنی، محتواها تهیه و عرضه شوند.
مقیسه تأکید کرد که این چالشها در راستای افزایش مصرف محتوا در فضای مجازی و نمایش خانگی و نیاز به اطمینان از تناسب محتوا با مخاطب روز به روز پیچیدهتر میشود.
مقیسه به نقش مهم نظارت دقیق و آموزش عوامل تولید اشاره کرد و گفت: ما نه تنها تخلفات آشکار، بلکه تخلفات پنهان را نیز مورد بررسی قرار میدهیم. برای مثال، اخیراً در یک پروژه که بر مبنای ضد قهرمان ساخته شده بود، تذکراتی به کارگردان داده شد تا اثرات منفی شخصیتها بر مخاطب را در نظر بگیرد و اصلاحات لازم انجام شود.
وی یادآور شده که جلسات متعددی برای بررسی جزئیات هر پروژه برگزار میشود تا همه اعضای تیم تولید به طور کامل از مصوبات آگاه شوند و آنها را اجرا کنند.
رئیس ساترا در عین حال گفت: گاهی اوقات ممکن است یک قسمت از سریال مجوز بگیرد، اما قسمتهای بعدی به دلیل تغییراتی که در محتوا ایجاد شده، مجوز نداشته باشد. این تغییرات میتواند شامل اضافه شدن صحنههای خشونتآمیز یا محتوای غیرمجاز باشد.
مقیسه همچنین درخصوص تخلفات و نحوه برخورد با آنها توضیح داد: «اگر محتوایی بدون مجوز منتشر شود، بهعنوان تخلف شناسایی میشود و به مراجع قضایی ارجاع میگردد. در این موارد، کارشناسان ساترا بررسی میکنند که آیا محتوا با استانداردهای تعیینشده مغایرت دارد یا خیر. در نهایت، اگر تخلفی اثبات شود، مراجع قضایی میزان مجازات آن را تعیین میکنند.»
مقیسه در بخشی از صحبتهایش تاکید کرد که در مواردی ممکن است مشکلاتی در فرآیند نظارت و تطابق محتوا با ضوابط پیش آید، اما ساترا تمام تلاش خود را برای حفظ انضباط در تولیدات رسانهای و رعایت حقوق مخاطبان بهکار میبرد.
انتهای پیام