فرهنگ و ادب > فرهنگ مقاومت

انتشار روایتی دیگر از لبنان پس از سیدحسن نصرالله توسط سوره مهر



تهران فرهنگی: «در بازداشت حزب‌الله» روایت سفر به لبنان در روزهای پس از شهادت سیدحسن نصرالله اثر محمدحسین عظیمی و «قلبی که دوبار فروریخت» نوشته غیداء ماجد با ترجمه کریم اسدی توسط سوره مهر منتشر شد.

«در بازداشت حزب‌الله»، روایتی از لبنانِ پس از شهادت سیدحسن نصرالله

«در بازداشت حزب‌الله»، کتاب جدیدی از مجموعه «خط سرخ» است که به‌تازگی منتشر شده است. محمدحسین عظیمی، نویسنده این اثر در سفری که پس از شهادت سیدحسن نصرالله و قبل از تشییع آن شهید به لبنان داشته است، تجربه‌هایی را دیده و شنیده که در این کتاب روایت کرده است.

او درباره نوشتن این کتاب می‌گوید: سه سالی می‌‏شد که پای نوشتن هیچ کتابی ننشسته بودم ولی لبنان را نمی‏‌توانستم ننویسم. حدود سه هفته حضور در لبنان و روایت‏‌هایش ول‏‌کنم نبود. نمی‏‌توانستم درکی را که از مظلومیت شیعیان پیدا کرده بودم، فقط برای ذهن خودم نگه دارم و احیاناً ده‏‌پانزده جلسه‏‌ای که برای روایتگری دعوت شده بودم. باید این حرف‏‌ها جایی مکتوب می‏‌شد. نباید مثل جنگ سی‏‌وسه روزه می‏‌شد که هیچ روایتی از مردم لبنان در کتاب‏‌ها نمانده بود.

بخشی از متن این کتاب:

«کارت خبرنگاری‌ام را گرفتند و تصویرش را توی واتساپ فرستادند برای فرد دیگری که احتمالاً مسئول بالادستی‌شان بود. باز هم به خودم دلداری دادم که الان استعلام می‌کنند و خلاص؛ ولی تا سرم را بالا آوردم، دوازده‌سیزده تا موتور محاصره‌ام کرده بودند. اکثراً تیشرت سیاه پوشیده بودند و روی دست تعدادی هم تتو بود. شلوارک‌پوش هم بینشان کم نبود.

قبلاً از حامد هادیان شنیده بودم که حزب‌الله در بیرونی‌ترین لایه مجموعه و برای حفظ امنیت محلات شیعه‌نشین، حتی از ظرفیت الواط استفاده می‌کند. اینجا هم نوع برخورد پرخاشگرانه چندنفری از جمع، این گزاره را دوباره توی ذهنم آورد.

توی جیبم علاوه‌بر پول و کارت خبرنگاری، رکوردر هم بود. با ترس‌ولرز گرفتند توی دستشان و گوشه‌ای قرارش دادند. احتمال دادم بعد از ماجرای پیجرها این‌طور حساس شده باشند. شنیده بودم که روز انفجار پیجری، درِ هر آپارتمانی توی ضاحیه ردی از خون به چشم می‌خورده و مردم از دیدن این صحنه‌ها، خون در رگ‌هایشان خشک شده».

انتشارات سوره مهر، کتاب «در بازداشت حزب‌الله» به قلم محمدحسین عظیمی را در ۳۸۴ صفحه و بهای ۳۹۵ هزار تومان منتشر کرده است.

«قلبی که دوبار فروریخت»، روایتی از زندگی شهید سیدعباس موسوی

«قلبی که دوبار فروریخت» به نویسندگی غیداء ماجد و ترجمه کریم اسدی اصل، درباره شهید سیدعباس موسوی، دومین دبیرکل حزب‌الله لبنان است. او سال‌های اول فعالیتش در کنار نیروهای فلسطینی با اسرائیل جنگید و وقتی برای تحصیل به عراق رفت، با رژیم بعث به مقابله برخاست و هنگامی که به لبنان برگشت با تشکیل حزب‌الله به صورت جدی‌تر وارد نبرد با اسرائیل شد.

سید عباس الموسوی (به عربی: عبّاس الموسوی) (۲۶ اکتبر ۱۹۵۲ – ۱۶ فوریه ۱۹۹۲)، روحانی شیعه لبنانی، از مؤسسان و دومین دبیرکل حزب‌الله لبنان بود. سید عباس موسوی که در ۱۶ فوریه ۱۹۹۲ برای شرکت و سخنرانی در مراسم سالگرد راغب حرب به روستای جبشیت رفته بود، در راه بازگشت و به‌علت حمله هلی‌کوپترهای اسرائیل به خودروی حامل او، همراه همسر و فرزندش به شهادت رسید.

در مقدمه کتاب آمده است: «و اما آن قلب، قلب کیست که فروریخت؟! برای چه دوبار؟! این‌ها پرسش‌هایی است که در صفحه‌های پیشِ رو از زبان شیخ بزرگوار به آن‌ها پاسخ داده می‌شود. شیخ ما هرگز برای حضور در قرارهای دیدار که برای انجام مصاحبه‌ها مشخص کردیم، تعلل نمی‌کرد و با هر وضعیتی سرِ قرارها حاضر می‌شد. آن روز را هرگز فراموش نمی‌کنم که او درحالی آمد که بیماری و خستگی امانش را بریده بود. عمامه‌اش را برداشت و نفسی تازه کرد و بر ادامه مصاحبه اصرار ورزید. گویی بزرگیِ مسئولیتِ استخراج داستان‌ها و حوادث را از گنجینه حافظه‌اش احساس می‌کرد. آن زمان بود که عمق رابطه او با سیدعباس را فهمیدم؛ رابطه‌ای که به ایجاد جنبش مقاومت منجر شد. این جنبش از حوزه علمیه امام زمان (عج) در شهر بعلبک با افرادی معمولی آغاز شد تا آنکه امروز بعد از گذشت حدود سی‌وهفت سال، به اندازه‌ای در اوضاع سیاسی و نظامی عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی مؤثر است که نمی‌توان آن را دستِ‌کم گرفت.»

بخشی از متن این کتاب:

«روزی یکی از شیوخ به دیدارش آمد تا درباره مسائل و امور حوزه با او صحبت کند. شیخ شب‌زنده‌دار حرفه‌ای بود و فقط نزدیک صبح می‌خوابید! سیدعباس با او شب‌نشینی کرد تا آنکه ساعت یک نیمه‌شب شد و سید در عالَمی دیگر سیر کرد. شیخ به سید گفت: «می‌خواهم نظرت را درباره مسئله‌ای بپرسم.» سید گفت: «البته، بفرما…» شیخ چند دقیقه حرف زد، سپس از سید پرسید: «نظر شما درباره برنامه حوزوی‌ای که پیشنهاد دادم چیست؟»

– نظر من این است که روی دیوار پشت منبر، یک طاقچه بزنیم و عکس امام خمینی را روی آن بگذاریم!

شیخ متوجه حرف‌های سید نشد و با تعجب گفت: «سید، چه می‌گویی؟ منبر چه ربطی به موضوع من دارد؟ خوابی؟!»

سید بلافاصله متوجه شد و برای اصلاح وضعیت گفت: «ای شیخ ما، تو به شب‌بیداری عادت داری، اما من طاقت این کار را ندارم…»

بعد هردو باهم خندیدند. آن لحظه سیدعباس هنگام چرت‌زدن، در خواب می‌بیند که وارد حسینیه روستایش «النبی شیث» می‌شود و وقتی به منبر نگاه می‌کند، با خود می‌گوید: «چرا یک طاقچه روی دیوار پشت منبر درست نکنیم تا عکس امام خمینی را روی آن قرار دهیم؟!»

کتاب «قلبی که دوبار فروریخت: سیدعباس موسوی در حافظه شیخ محمدعلی خاتون» به قلم غیداء ماجد و ترجمه کریم اسدی اصل در ۱۰۸ صفحه و بهای ۱۲۰ هزار تومان از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.



منبع:مهر

دکمه بازگشت به بالا