فرهنگی و هنری > دین و اندیشه

چرا آیاتی از سوره آل عمران در تشییع سیدحسن نصرالله قرائت شد؟



تهران فرهنگی: حامد شاکر نژاد- قاری قرآن کشور- صبح امروز یکشنبه (۵ اسفند) در مراسم تشییع پیکر شهید سیدحسن نصرالله و شهید صفی‌الدین که با حضور خیل عظیمی از مردم در مجموعه ورزشی کمیل شمعون  و با حضور هیأت‌های رسمی و مردمی از ۶۹ کشور جهان برگزار شد به قرائت آیات ۱۶۹ و ۱۷۰  سوره آل عمران پرداخت.  این آیات درباره شهدای احد نازل شده، اما محتوای آیات تعمیم داشته همه شهدا را شامل می‌شود. پیامبر(ص) می‌فرماید: شهدای احد با ابراز رضایت بسیار از نعمتهای بهشتی و آرزوی برگشت به دنیا برای شهادت مجدد، از خداوند تقاضا کردند به پیامبر(ص) سلام ما را برسان و به بازماندگان ما، حال ما را بگو و از وضع ما به آنها بشارت ده که هیچ گونه نگران نباشند. “

وَلَا تَحۡسَبَنَّ ٱلَّذِینَ قُتِلُواْ فِی سَبِیلِ ٱللَّهِ أَمۡوَٰتَۢاۚ بَلۡ أَحۡیَآءٌ عِندَ رَبِّهِمۡ یُرۡزَقُونَ (۱۶۹)

هرگز مپندار کسانی که در راه خدا کشته شدند، مردگان اند، بلکه زنده هایی هستند که نزد پروردگارشان روزی داده می‌شوند

فَرِحِینَ بِمَآ ءَاتَیٰهُمُ ٱللَّهُ مِن فَضۡلِهِۦ وَیَسۡتَبۡشِرُونَ بِٱلَّذِینَ لَمۡ یَلۡحَقُواْ بِهِم مِّنۡ خَلۡفِهِمۡ أَلَّا خَوۡفٌ عَلَیۡهِمۡ وَلَا هُمۡ یَحۡزَنُونَ 

در حالی، که [آنان] به آنچه خدا از فضل خود به آنها داده است، شادمانند وبه [حال] کسانی که از پی آنان به آنها نپیوسته‌اند، شادی می‌کنند که نه ترسی بر آنهاست و نه ایشان اندوهگین خواهند شد(۱۷۰)

در شان نزول این آیه بعضی از مفسران معتقدند: آیات فوق درباره شهدای احد نازل شده و بعضی دیگر درباره شهدای بدر می دانند، ولی حق این است که پیوند این آیات با آیات گذشته نشان می دهد بعد از حادثه احد نازل شده است. اما مضمون و محتوای آیات تعمیم دارد، و همه شهدا، حتی شهدای بدر را که چهارده نفر بودند شامل می شود، لذا در حدیثی از امام باقر(ع) نقل شده که فرمود: آیات درباره شهدای احد و بدر هر دو نازل شده است.  

ابن مسعود از پیامبر اکرم(ص) نقل می‌کند: خداوند به ارواح شهیدان احد خطاب کرد و از آنها پرسید: چه آرزوئی دارید؟ آنها گفتند: پروردگارا! ما بالاتر از این چه آرزوئی می‌توانیم داشته باشیم که غرق نعمت‌های جاویدان توایم و در سایه عرش تو مسکن داریم، تنها تقاضای ما این است که بار دیگر به جهان برگردیم و مجدداً در راه تو شهید شویم. خداوند فرمود:فرمان تخلف ناپذیر من این است: «کسی دوباره به دنیا باز نگردد»، عرض کردند: حالا که چنین است تقاضای ما این است که سلام ما را به پیامبر(ص) برسانی و به بازماندگانمان، حال ما را بگوئی و از وضع ما به آنها بشارت دهی که هیچ گونه نگران نباشند. در این هنگام آیات فوق نازل شد.

منبع:

«تفسیر طبری»، ج ۴، ص ۱۱۲، ذیل آیات؛ «تفسیر رازی»، ذیل آیات مورد بحث؛ «درّ المنثور»، ج ۲، ص ۹۶.

 گردآوری از کتاب: شان نزول آیات قرآن(برگرفته از تفسیر نمونه)، محمد جعفر امامی، مدرسه الامام علی بن ابی طالب(ع)، چاپ اول، ص ۱۱۹.

انتهای پیام 



منبع:ایسنا

دکمه بازگشت به بالا