پذیرش ضعف در بخش بینالملل و افزایش جایزه
تهران فرهنگی: نشست خبری نوزدهمین جشنواره شعر فجر، امروز شنبه، ۲۷ بهمن در سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات برگزار شد.
ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در سخنانی در این نشست گفت: شعر در فرهنگ ایرانی جایگاه خاصی داشته و دارد. ایران را به شعر میشناسند و اگر زبان فارسی مانده و توانسته در عرصه جهانی مطرح شود، بخش عمده آن به خاطر شعر و بزرگان شعرمان است.
او با اشاره به تغییراتی که در این دوره از جشنواره شعر فجر اتفاق افتاده است، بیان کرد: با برگزاری جشنواره کودک و نوجوان، بخش شعر کودک از جشنواره شعر فجر جدا شده و جشنواره شعر فجر در چهار بخش شعر کلاسیک، شعر نو، شعر محاوره و درباره شعر برگزار میشود.
حیدری در ادامه متذکر شد: برنامه «کلک خیال» با توجه به رویکرد دولت مبنی بر تمرکززدایی از تهران و بحث عدالت در استانهای جنوبی برگزار میشود.
مدیر خانه کتاب و ادبیات با اشاره به برگزاری محافل جشنواره شعر فجر در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، یزد، گلستان و محفل بانوان که فردا در خانه پروین در تهران برگزار میشود گفت: محفل شیراز قبل از اختتامیه در این شهر برگزار خواهد شد و اختتامیه جشنواره شعر فجر روز پنجشنبه، دوم اسفند در شیراز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار خواهد شد.
فریبا یوسفی، دبیر نوزدهمین دوره جشنواره شعر فجر نیز در سخنانی با بیان اینکه در شروع کار طبق روال سالهای گذشته و اساسنامه جشنواره شعر فجر، هیأت علمی را انتخاب کردیم، گفت: سعی کردیم بر اساس نگاه به همه سلیقه و طیفهای شعری و رویکردهای مختلف، این انتخاب را انجام دهیم؛ هم در هیأت علمی و هم داوران سعی شد از چهرههای پیشکسوت، چهرههای دانشگاهی و چهرههایی که کمتر در جشنواره حضور داشتند، بهره ببریم. تلاش شد هیأت داوران و علمی از استانهای مختلف انتخاب شود و تا جای ممکن تمرکززدایی داشته باشیم و این رویداد ملی منحصر به مرکز نباشد.
دبیر جشنواره شعر فجر در ادامه درباره روند داوری آثار رسیده به دبیرخانه جایزه توضیح داد.
او با اشاره به برگزاری محافل در شهرهای مختلف، گفت: شاید یکی از محافل که جای تأمل بیشتری داشته باشد، محفل شعر بانوان است که فردا (یکشنبه، ۲۸ بهمن) در خانه پروین برگزار میشود و تعدادی از شاعران خانم جوان به شعرخوانی میپردازند. این محفل تلفیقی با اردوی تماشاست که ویژه شاعران جوان است و نمایشی از توانمندی شاعران جوان و خانم است.
حامد محقق، معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب هم در سخنانی در ادامه نشست، در سخنانی اظهار کرد: ۲۱۷۴ اثر به دبیرخانه جشنواره شعر فجر رسید که بیشتر آثار در بخش شعر کلاسیک با ۱۰۳۳ عنوان بود. در رتبه بعدی شعر نو با ۸۵۵ اثر بود. در بخش درباره شعر هم ۲۱۰ اثر و در بخش شعر محاوره ۷۴ به دبیرخانه رسیده است. از ۷۰۹ ناشر کتاب دریافت کردیم. پیشکسوتترین نامزد جشنواره ۶۱ سال و جوانترین نامزد ۳۰ سال دارند. ۹ نفر نامزد از بین خانمها هستند، ۶ نفر استاد دانشگاه یا مدرس دانشگاه هستند و ۳ داور غیرتهرانی و چهار نفر از اعضای هیأت علمی غیرتهرانی بودند. ۱۲ نامزد غیرتهرانی و ۳ ناشر هم غیرتهرانی هستند.
او با بیان اینکه تا کنون ۱۱۰ شاعر در جشنواره شعرخوانی کردهاند، به کارگاه آموزشی «کلک خیال» اشاره کرد و گفت: این کارگاه گوشواره آموزشی جشنواره شعر فجر است که جای خود را پیدا کرده و یازدهمین دوره آن در بخش منطقهای و ۱۳ استان جنوبی برگزار میشود. دلیل برگزاری آن در استانهای جنوبی این است که ادبجویان سهمیه بیشتری داشته باشند. ۳ مهمان خارجی از کشورهای قزاقستان و تاجیکستان داریم و در مراسم پایانی از ۲ پیشکسوت حوزه ادبی تجلیل خواهد شد.
در بخش دیگری از نشست که با پرسش و پاسخ خبرنگاران همراه بود، حیدری درباره بخش بینالملل این جشنواره گفت: محدودیتهایی در این بخش داریم. فرهنگ جدا از سیاست و اقتصاد نیست. تلاش کردیم اطلاعرسانی کنیم و از شاعران دعوت کردیم. در این بخش ضعف داریم و سعی داریم این ضعفها را برطرف کنیم.
او خاطرنشان کرد: تلاش ما این بوده تا هر کسی که در حوزه زبان فارسی چهره است، خانه کتاب او را ببیند و از آثارش تجلیل کند.
فریبا یوسفی هم در این بخش با اشاره به سخنان محمدمهدی احمدی، مشاور وزیر ارشاد در افتتاحیه جشنواره شعر فجر مبنی بر تأسیس انجمن بینالمللی شاعران فارسیزبان گفت: این موضوع گامی برای رسیدن به اهداف و پررنگتر شدن بخش بینالملل جشنواره است. برنامهای برای سفر شاعران ایرانی به یکی از کشورهای فارسیزبان داشتیم که به دلیل تراکم برنامههای پایان سال مقدور نشد اما آقای دکتر جوادی قول مساعد دادند تا با آغاز سال نو، این سفر انجام شود که در قالب شعر فجر اتفاق میافتد.
دبیر جشنواره پیشنهاد داد: در دورههای بعدی بخش بهترین ترجمه در حوزه شعر (ترجمه از زبان فارسی و شعر کشورهای دیگر به زبان فارسی) را در جوایز شعر فجر ببینیم تا در تقویت بخش بینالملل مفید باشد.
حیدری نیز در رابطه با لزوم حمایت از آثار برگزیده جشنواره توضیح داد: جشنواره شعر فجر چند فرایند دارد، شناسایی، داوری و حمایت. قبول دارم که حمایتها در این حوزه هست. ولی یکی از برنامههای اصلی ما حمایت از کتابها، شعرا و ناشران است. ما کتابهای برگزیده را در بازار کتاب با تخفیفات ویژه قرار میدهیم و جدا از این کتابهای برگزیده را در نمایشگاههای ملی و بینالمللی مطرح میکنیم. باید از آثار شاخص حمایت شود تا در پنلهای اختصاصی و نمایشگاههای بینالمللی آنها را در معرض دید مخاطب قرار دهیم.
یوسفی درباره استفاده از ظرفیت شعرهایی که در جشنواره برگزیده میشود، گفت: در روند بررسی کتابها نسبت به پیشینه ادبیات اتفاق خاصی در جریان شعر امروز نیفتاده و ما افزودهای بر آنچه داشتیم، نداریم و نسبت به پیشنیه ادبیات پیشرفتی نداشتهایم.
او با اشاره به جریانسازی شعر فجر گفت: هر ساله تعدادی از کتابها به عنوان برگزیده انتخاب میشوند و علاقهمندان کتابهای برگزیده را تهیه میکنند و از آنها الگو میگیرند. البته این اتفاق در گروه خاصی اتفاق میافتد.
فریبا یوسفی با تأکید بر اینکه نسبت به پیشینه شعر فارسی، حرفی برای گفتن نداریم، اظهار کرد: البته نمیتوانیم داشتههایمان را نفی کنیم. در جوانان حرکتهای امیدبخش میبینم و چشمانداز روشنی وجود دارد که ما را نسبت به آینده امیدوار میکند اما تعداد این شاعران اندک است. آفتهای فضای مجازی در شعر امروز دیده میشود.
در ادامه برنامه نامزدهای نوزدهمین دوره جشنواره شعر فجر اعلام شدند.
درباره مبلغ جایزه هم که برای برگزیده ۲۵۰ میلیون تومان و برای شایسته تقدیر ۷۵ میلیون تومان بود، ابراهیم حیدری گفت: ۳۰۰ میلیون تومان به برگزیده و ۱۰۰ میلیون تومان به شایسته تقدیر اهدا خواهد شد و بخش جنبی جشنواره کتابآرایی است.
انتهای پیام