نظر داور «سینماحقیقت» درباره دوره هجدهم؛ پاسخ به یک نقد و ۲ پیشنهاد جدید
به گزارش خبرنگار مهر، سید محمدمهدی طباطبایینژاد مدیر فرهنگی، تهیهکننده، نویسنده و عضو هیئت داوران بخش ملی هجدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» درباره این دوره از جشنواره گفت: هجدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» خوب و استاندارد برگزار شد و به همین دلیل به همه دست اندرکاران جشنواره و به ویژه دبیر جشنواره خداقوت می گویم.
وی ادامه داد: به عنوان کسی که از اولین دوره جشنواره «سینماحقیقت» تا امروز به عنوان مخاطب، مدیر فرهنگی و دبیر جشنواره از نزدیک شاهد دوره های مختلف آن بودم، گواهی میدهم که دوره هجدهم «سینماحقیقت» رو به جلو بوده است. این جشنواره در ذیل جشنواره های متعددی که در کشور برگزار می شود، جزو معدود جشنواره هایی است که مسیر تعالی داشته و هر دوره با تجربه و تلاش همکاران مسیر روشن تر و هموارتری برای مستند و مستندسازان فراهم کرده است.
عضو هیئت داوران بخش ملی هجدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» درباره آثار این دوره از جشنواره توضیح داد: در هر دوره از جشنواره ها فراز و فرودهایی وجود داشته و ممکن است تعداد فیلمهای خوب و حتی شاهکار کم و زیاد شود، ولی تعداد آثار قابل توجه دوره هجدهم «سینماحقیقت» بسیار زیاد بود. در این دوره سبد متنوعی در بخش های مختلف و به خصوص در بخش بلند وجود داشت و نکته بسیار مهم دیگر تنوع ژانر در آثار بود.
طباطبایینژاد درباره یکی از نقدهایی که به جشنواره شده بود، مطرح کرد: در جایی خواندم که نقدی مربوط به تعداد کم فیلمهای محیط زیستی جشنواره مطرح شده بود، میخواهم بگویم چنین چیزی نبوده است. حداقل ۵ فیلم محیط زیستی با ارزش بین آثار وجود داشت. در بخش های دیگر مانند مستندهای اجتماعی، پرتره، پژوهشی و جسورانه تحلیلی سیاسی هم فیلم های خوب و مهمی داشتیم.
دبیر سابق جشنواره فیلم فجر ادامه داد: دست پر جشنواره «سینماحقیقت» به دلیل مسیر درستی است که در فرم و نوع انتخاب آثار پیش گرفته و جامعه بزرگتری از مشاوران فیلم ها را دیده و پیشنهاد می دهند که با حضور فیلم های خوب و متنوع مشخص می شود که این شیوه درست تری نسبت به قبل بوده است.
این مدیر فرهنگی در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: یکی دیگر از نکات مهم نگاه جسورانه به انتخاب آثار بود. اینکه اجازه شنیده شدن حرف ها داده شود و خودسانسوری اتفاق نیفتد، بسیار قابل توجه و اهمیت است. از طرف دیگر شاهد استقبال خوبی از نمایش مستندها بودیم و بخش عمده ای از فیلم ها با استقبال مواجه شدند. خوشبختانه تیم اجرایی جشنواره به بلوغ رسیده و بدون بزرگنمایی کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام می دهد.
دبیر سابق جشنواره «سینماحقیقت» گفت: هجدهمین جشنواره «سینماحقیقت» یک گام بلند رو به جلو برای سینمای مستند و مستندسازان بود. از طرف دیگر مستندسازان به این جشنواره اعتماد دارند و با نگاه ملی به آن نگاه می کنند که این نتیجه تمام سال هایی است که طی شده و تا به امروز و اینجا رسیده است.
عضو هیئت داوران بخش ملی هجدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» توضیح داد: در بسیاری از جشنواره ها نسبت به داوری اظهارنظرها و نقدهای متعددی وجود دارد، در این دوره شاهد کمترین نقدها نسبت به داوری و اهدای جوایز بودیم و انتخاب های انجام شده مورد قبول عموم مستندسازان واقع شده بود.
طباطبایینژاد در پایان گفت: امیدوارم برای دوره بعد آقای حمیدی مقدم بمانند و مدیریت کنند که الحق به خوبی از پس این کار بر می آیند. ۲ نکته و پیشنهاد می توانم برای دوره های بعدی جشنواره بگویم. اول اینکه برگزاری این دوره از جشنواره «سینماحقیقت» نشان داد که ظرفیت محدود و کم سالن یکی از معضلات ما است و شاید وقت آن رسیده است که جشنواره های ما در فضایی بزرگتر و خانه جشنواره ای که تعداد سالن های زیاد و فضای بزرگتری دارد، برگزار شود، ولی تا زمان محقق شدن این اتفاق باید همچنان به باشکوه تر برگزار شدن جشنوارهها فکر کنیم. مورد دوم اینکه همکاری مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی با مراکز استانها و نمایش آثار منتخب جشنواره در شهرهای مختلف بسیار قابل اعتناست و اگر این امکان وجود داشته باشد که این نمایشها همزمان با برگزاری جشنواره در تهران باشد، میتواند انعکاس بیشتری داشته باشد و مجموعه وسیع تری در فضای گفتمانی وسیعتر به مستند بپردازند.