فرهنگی و هنری > ادبیات و کتاب

سید مهدی شجاعی: «کشتی پهلو گرفته» رمان است نه روضه!



تهران فرهنگی: مراسم سوگواره «بانوی آب و آیینه» پیش از ظهر امروز، سه‌شنبه ۱۳ آذرماه با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی‌،‌ نادره رضایی معاون هنری ارشاد، رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی، محمدرضا نوروزپور معاون امور رسانه‌ای و تبلیغات، قادر آشنا دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، نکینام حسینی‌پور مدیرکل روابط عمومی ارشاد، سیدمهدی شجاعی نویسنده،‌ یوسفعلی میرشکاک شاعر،‌ فاطمه راکعی شاعر و حجت‌الاسلام والمسلمین مهدوی‌راد قرآن پژوه و نویسنده در این وزارتخانه برگزار شد.

مرشد میرزا علی آغازگر این سوگواره بود و سپس یوسفعلی میرشکاک (شاعر) در این مراسم شعری خواند.

در ادامه مراسم هم مصطفی راغب قطعاتی را اجرا کرد.

سیدمهدی شجاعی نویسنده با اشاره به رمان «کشتی پهلوگرفته» گفت:‌ می‌شد در این فرصتی که در اختیار من قرار داده‌اند درباره فضائل و مناقب حضرت زهرا بگویم و ذکر مصیبتی داشته باشم اما این کار را ۴۰ سال پیش به صورت مکتوب انجام دادم. در همه این سال‌ها تلاش کردم به برخی اهالی ادب بفهمانم که این اثر به لحاظ ساختار و مختصات یک رمان است،‌ اما برخی اصرار داشتند، نام روضه ادبی را روی آن بگذارند که بنده هم به خاطر ساحت مقدس حضرت زهرا (س) مقاومت نکردم و پذیرفتم. در آن سال‌ها که اعتقادات مردم تا به این حد مضمحل نشده بود، چندسال جزو پرفروش‌ها  عرضه می‌شد و کتاب مورد استقبال قرار گرفت.

او در ادامه در سخنانی مکتوب با طنزی تلخ و انتقادی، از وضعیت موجود در حوزه کتابخوانی‌، توجه جوانان به کتاب،‌ جایگاه کتاب در سبد خانوار،‌ کاهش شمارگان کتاب،‌ دینداری در جامعه،‌ فیلترینگ، مهاجرت نخبگان،‌ لایحه حجاب و در نظر گرفتن خروج از کشور و ماندن در کشور به عنوان مجازات جرم و …  انتقاد کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی‌راد نیز با اشاره به سخنان شجاعی به ذکر خاطره‌ای از پدرش پرداخت با بیان اینکه تفسیر نکنید، اظهار کرد: پدرم در روستا، اهل سیاست بود، منطقه ما خصوصیت خاص خود را داشت در روستا فقط سه رادیو داشتیم که یکی در خانه ما بود. روزی پدرم گفت: محمدعلی طلبه شدن تو یک نفع بزرگ و یک ضرر بزرگ برایم داشت. نفعش این بود که اگر نبودی، چیزهای بسیاری را نمی‌دانستیم و الان فهمیدیم.» گفتم ضررش را هم بگو و با اصرار من گفت: «دین صاف و ساده و دهاتی من را گرفتی و دینی پر دغدغه و پرسؤال برایم گذاشتی.»

او افزود: اگر بگوییم خطبه فدک مهمترین میراث زندگی حضرت زهرا(س) برای ماست گزافه نگفته‌ایم.ما از شخصیت‌های بزرگ تاریخ اسلام و اهل بیت میراث آنچنانی نداریم و این یک خسران تاریخی است و قابل تحلیل. از حضرت عباس (ع) جز ۵ جمله چیزی نداریم،‌ از حضرت زینب(س) نیز محدود میراث داریم،‌ از حضرت زهرا (س) نیز تا مراحل رحلت پیامبر اکرم(ص) میراث اندکی است‌ تا همین خطبه حیرت‌آور.

مهدوی‌راد افزود:‌ همیشه با خود فکر می‌کردم، اینکه اسم این خطبه را «فدکیه» می‌گذاریم آن را به موضوع فدک محدود می‌کنیم،‌ جالب نیست‌ ولی جرات ابراز آن را نداشتم‌؛ تا اینکه از استاد حکیمی شنیدم که گفت‌، حیف است عنوان خطبه را فدکیه بگذاریم،‌ من پرسیدم استادبه نظر شما چه بگذاریم؟ اجازه می‌دهید بگوییم؟ نامش را «بازخوانی میراث بعثت» بگذاریم؟ استاد حکیمی گفت‌، عنوان خوبی است، این برای من بسیار عزیز بود که استاد حکیمی این عنوان را پذیرفت.

او سپس به آمیختگی خطبه با آیات قرآن و توجه به گزاره‌ها در تاریخ آن دوران تأکید کرد و بخش از خطابه حضرت زهرا به «گروه انصار» را تفسیر کرد.
 

 انتهای پیام 



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا