زنان شریک پیروزیهای بزرگ ایران در انقلاب و دفاع مقدس هستند
به گزارش خبرنگار مهر، سیصد و شصت و هفتمین «شب خاطره» با عنوان «با همان تنهایان» روایت همسران فرماندهان، پزشکان و امدادگران شامگاه گذشته پنجشنبه ۴ اردیبهشت با حضور سرداران سالهای جنگ تحمیلی، همچون سرلشکر رحیم صفوی، سردار ابوالقاسم فروتن، سردار نصرالله فتحیان، دکتر سید مسعود خاتمی و همسران آنان و بسیاری دیگر از سرداران و پزشکان در سالن اندیشه حوزه هنری تهران برگزار شد.
در این مراسم سردار یحیی رحیم صفوی، دستیار و و مشاور فرمانده معظم کل قوا با تاکید بر اهمیت روایتگری، گفت: بعد از جنگ، از گفتن خاطرات جنگ پرهیز داشتم، حضرت آقا نه یک مرتبه، نه دو مرتبه، سه مرتبه به من فرمودند «چرا خاطراتت را نمیگویی.» دفعه آخر فرمودند «چند مرتبه به شما بگویم، باید امثال شما خاطره بگویند. باید یک جمعی، ۱۰ نفره، ۲۰ نفره از فرماندهان قدیمی را که درست و دقیق حرف میزنند، جمع کنید و نهضت خاطرهگویی ایجاد کنید. به مراکز آموزشی ارتش، سپاه، وزارت دفاع، فراجا بروید، هر سال ۴۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار سرباز و افسر جوان به این مراکز میآیند که جنگ را ندیدهاند. بروید و برای آنها بگویید جنگ چطور بود، چطور جنگیدید و چگونه سپاه تشکیل شد».
روایت عاشقانههای همسران فرماندهان، پزشکان و امدادگران دفاعمقدس در «شب خاطره»
رئیس هیئت امنای مؤسسه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت با اشاره به تاکید امام خمینی (ره) بر نقش آفرینی زنان در پیشبرد انقلاب اسلامی و حضور آنها در برهههای مهم تاریخ معاصر ایران گفت: بعد از کشتار میدان شهدا، من از ایران فراری بودم و در فرانسه در خدمت امام (ره) بودم. یکی از بزرگان آمد و سوال را از حضرت امام (ره) اینگونه مطرح کرد که به ما ایراد میگیرند که شما میخواهید راهپیمایی و تظاهرات کنید، چرا خانمها را میآورید؟ حالا خانمها را میآورید، چرا بچهها را میآورید؟ ما جواب اینها را چگونه بدهیم؟ امام (ره) با صراحت فرمودند در این انقلاب همه باید بیایند، خانمها، بچهها، بزرگترها، کوچکترها و یک قدم عقبنشینی نکنید.
این فرمانده جنگ تاکید کرد: بدون همراهی زنان، همسران، خواهران در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، نه انقلاب به پیروزی میرسید، نه در جنگ پیروزی میشدیم. من معتقدم خانمها چه در نقش مادر، چه در نقش همسر، چه در نقش خواهر شریک پیروزیهای بزرگ ایران در انقلاب و دفاع مقدس هستند.
رحیم صفوی همچنین بخشهایی از نامههای عاشقانه خود و همسرش در سالهای آغاز جنگ به یکدیگر را خواند و گفت: هرچند ما در حال جنگ بودیم، اما از عشق سخن میگفتیم و این روحیه عاشقانه بر سراسر جنگ تحمیلیِ ما حاکم بود.
در این مراسم معصومه خطیب، همسر مرحوم عبدالحسین پوربشاش، فرمانده بهداری رزمی غرب، از هولناکی مشاهداتش از نقاهتگاههای جانبازان شیمیایی آن سالها و فداکاریهای همسرش سخن گفت و اشرف فرد، همسر سردار ابوالقاسم فروتن، رئیس دفتر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، خاطرات اندوهبار شیمیایی شدن همسرش و توسلش به بارگاه امام رضا (ع) را روایت کرد.
پس از آن دکتر زهرا مظلومیفرد، همسر دکتر سید مسعود خاتمی، رئیس سابق بهداری سپاه و نماینده فعلی مجلس شورای اسلامی، به مرور خاطراتی از شش ماه اسارت همسرش در دست حزب دموکرات کردستان و دعای امام خمینی (ره) برای آزادی او پرداخت. سپس فاطمه امراللهزاده، همسر دکتر احمد شجاعی باغینی، گفت که چگونه همسرش در نخستین جلسه خواستگاری به او گفته است «من ممکن است شهید شوم.» همچنین روایت کرد که چطور در ماههای آخر منتهی به پیروزی انقلاب، در خانه اجارهای تازهعروس که فقط دو اتاق بود، دستگاه چاپ گذاشته بودند و علاوه بر اعلامیه، نشریهای به نام «پیام نهضت» منتشر میکردند تا مردم از اخبار انقلاب، بهسرعت و بدون سانسور، باخبر شوند. فاطمه حبیبی، همسر مرحوم دکتر اسماعیل جبارزاده، فرمانده بهداری سپاه عاشورا و نماینده اسبق مجلس، نیز از غیبتهای طولانیمدت او و بیخبری و نگرانی درباره سلامت یا شهادتش گفت.
رونمایی از کتاب «باهمان تنهایان»
در پایان این مراسم از کتاب «باهمان تنهایان» مجموعه خاطرات خواندنی ۱۶ نفر از همسران پزشکان، امدادگران و فرماندهان بهداری رزمی دفاع مقدس رونمایی شد. این کتاب که به کوشش مؤسسه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت و به قلم مریم نظامدوست در نشر «ازنوکتاب» منتشر شده است.
نشر ازنوکتاب بهتازگی آغاز به کار کرده و بر ثبت و بررسی فعالیتهای حوزه بهداشت و درمان جنگ تمرکز دارد. این انتشارات تاکنون چهار عنوان و هفت جلد کتاب منتشر کرده است.
در انتهای این شب خاطره، از راویان کتاب «باهمان تنهایان» و نویسنده و پژوهشگران آن تقدیر شد.