«خاطرات رسام ارژنگی» منتشر شد
تهران فرهنگی: در مقدمه کتاب درباره رسام ارژنگی، آمده است: سید عباس رسام ارژنگی (۱۲۷۱ – ۱۳۵۴ خورشیدی) نقاش، مینیاتوریست، مجسمهساز، کاریکاتوریست، طراح فرش، شاعر و نمایشنامهنویس از چهرههای برجسته هنر و فرهنگ ایران در دوره معاصر است.
این هنرمند ارزنده در خانوادهای ریشهدار در هنر به دنیا آمد. نسب به وی به میرک نقاش مشهور اوایل عصر صفوی و از او به میرحیدر، خوشنویس دوره تیموری میرسد.
داشتن هنرهای گوناگون همچون خوشنویسی، نقاشی، حجاری و طبع شعر در این خاندان از عصر صفوی تا دوران قاجار موروثی بوده است.
او با توجه به اینکه جد، عمو، پدر و برادرش نقاشان قابلی بودند و اغلب اوقات اجتماع نقاشان و بحثهای هنری در منزل آنها در تبریز تشکیل میشد، از همان دوره کودکی با نقاشی آشنایی یافت و بنا به علاقه فراوانی که به فراگیری این هنر داشت، در اوایل جوانی همچون پدر و برادر راهی هنرستان نقاشی تفلیس شد و از آنجا به آکادمی مسکو رفت و به تکمیل دانستههای خود پرداخت.
پس از ۸ سال هنرآموزی نزد استادان گوناگون در روسیه، و بعد از پایان جنگ جهانی اول به تبریز بازگشت و در سال ۱۲۹۸ با خانوادهاش راهی تهران شد و نگارستان ارژنگی را تأسیس کرد.
تأسیس این نگارستان که به یکی از کانونهای هنری فرهنگیِ تهرانِ آن روزگار بدل شد، موجبات آشنایی او را با شاعران، سخنوران و شخصیتهای معروف فراهم کرد و نامش را در پایتخت بر سر زبان ها انداخت.
از آن دوران به بعد، با خلق آثار ارزنده و انجام اقداماتی اثرگذار، منشأ خدمات متعددی شد و نقش مهمی در اشاعه و ترویج نقاشی در میان عموم مردم – که تا پیش از او هنری اشرافی و بیشتر در خدمت خواص بود – ایفا کرد.
رسام ارژنگی هنرمندی میهندوست، فعال، پرکار و دارای پشتکار فراوان بود که در طول زندگی، آثار فراوانی از خود در زمینههای نقاشی، مینیاتور، مجسمه، کاریکاتور، نقشه فرش، تصویرسازی کتاب، شعر، نمایشنامه، برپایی نمایشگاه و تدریس در مدارس گوناگون بر جای گذاشت.
وطن دوستی و علاقه شدید به ایران، به طور آشکار در تابلوهای نقاشی، نوشتهها و اشعار وی نمود دارد که از همین روی، او را نیز باید در شمار آن دسته از بزرگان و مشاهیر آذربایجان که دل در گرو مهر میهن داشتند و با خلق آثار ارزنده موجب اعتلای فرهنگ هنر و ادب ایران شدند محسوب کرد.
در نوشته پشت جلد کتاب، میخوانیم: کتاب حاضر از چهار بخش تشکیل شده است:
۱. خاطرات به قلم رسام ارژنگی است که در آن به شرح وقایع زندگی خود از دوران کودکی تا پیش از سال ۱۳۴۰ خورشیدی پرداخته است.
۲. به خاطرات وی درباره عارف قزوینی، نیما یوشیج، میرزاده عشقی و فرخی یزدی اختصاص دارد که در سال ۱۳۵۰ در گفتگو با «اسماعیل جمشیدی» در مجله سپید و سیاه به چاپ رسیده است.
۳. در این بخش چند مقاله، خاطره، دلنوشته و نامه از رسام ارژنگی به چاپ رسیده است.
۴. در این بخش هرگونه خبر مربوط با رسام ارژنگی از روزنامه ها و مجلات عصر قاجار و پهلوی گردآوری شده است. اخبار یاد شده، اطلاعات و آگاهیهای مهم و ارزشمندی را در اختیار می گذارد که برخی از آنها منحصر بهفرد و دارای نکات تازه یاب است.
پایان کتاب نیز به اسناد، تصاویر و عکسها اختصاص دارد. از نکات مهم این بخش، چاپ منتخبی از کاریکاتورها و نقاشیهای رسام ارژنگی در روزنامه ناهید و امید است که برای نخستین بار به چاپ رسیده است.
کتاب «خاطرات رسام ارژنگی: به انضمام اخبار و آثار او در مطبوعات» به کوشش مهدی نورمحمدی در ۳۲۸ صفحه با شمارگان ۳۰۰ نسخه و قیمت ۳۲۰ هزار تومان در نشر نامک منتشر شده است.
انتهای پیام