جشنواره دهوک میزبان داوران و سینماگران ایرانی
تهران فرهنگی: در یازدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم دهوک، علی عسگری کارگردان و فیلمنامهنویس از ایران، ریاست هیات داوران بخش فیلمهای بلند سینمایی (مسابقه بینالملل) و دکتر قطبالدین صادقی بازیگر و کارگردان تئاتر ایران و آکام رضایی مدیر جلوههای بصری و کارگردان ایرانی مقیم آمریکا، در جمع هیات داوران فیلمهای بلند سینمایی بخش مسابقه (سینمای کُردی) هستند.
همچنین دکتر خسرو سینا فیلمنامهنویس و استادیار سینما در دانشگاه کردستان ـ سنندج و سالم صلواتی کارگردان سینما و رئیس انجمن سینما جوانان مهاباد؛ پنل «اهمیت آموزش آکادمیک سینما« را با حضور تعدادی از صاحبنظران سینمایی در روز یکشنبه ۲۵ آذر ماه جاری (۱۵ دسامبر ۲۰۲۴) در دانشگاه دهوک برگزار میکنند.
بخش رقابتی سینمای جهان
در بخش رقابتی «سینمای جهان»، فیلم سینمایی «تورهای خالی» به کارگردانی بهروز کرمیزاده محصول مشترک ایران و آلمان و فیلم سینمایی «ملودی» به کارگردانی بهروز سبط رسول محصول مشترک ایران و تاجیکستان حضور دارند و برای تصاحب دو جایزه از جمله جایزه ۱۰ هزار دلاری «یولماز گونای» (Yılmaz Güney) به عنوان معتبرترین جایزه جشنواره و جایزه «استعداد جدید» به رقابت میپردازند.
در بخش مسابقه سینمای جهان همچنین ۳ فیلم کوتاه ایرانی شامل «چه کسی خورشید را دوست دارد» به کارگردانی عرشیا شکیبا فیلمساز ایرانی مقیم کانادا، «خابور» به کارگردانی نفیسه فتحاللهزاده محصول مشترک ایران و آلمان و همچنین «بیستویک هفته بعد» به کارگردانی نسرین محمدپور برای کسب جایزه بهترین فیلم کوتاه، با فیلمهایی از کشورهای مختلف جهان به رقابت میپردازند.
بخش رقابتی سینمای کُردی
در بخش مسابقه سینمای کُردی نیز فیلم سینمایی «ساکار» (ساده) به کارگردانی ابراهیم سعیدی از ایران و همچنین فیلم سینمایی «کوچر» (مهاجر) به کارگردانی مشفق شجاعی حضور دارند و برای تصاحب جوایز بهترین فیلم، بهترین بازیگر مرد، بهترین بازیگر زن، بهترین فیلمنامه، بهترین کارگردانی، جایزه فیپرشی فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم و همچنین جایزه استانداری دهوک، با یکدیگر به رقابت میپردازند.
همچنین ۶ فیلم مستند بلند شامل «بیسرزمین مثل باد» به کارگردانی برهان احمدی، «خوشههای خشم» به کارگردانی ماریا ماوتی، «گیلاوه» به کارگردانی محمد حمزهپور، «خواب روژین» به کارگردانی سروه علیویسی، «پسر کوهستان» به کارگردانی احسان کمرخانی و همچنین «ملافههای سفید» به کارگردانی زانیار عزیزی حضور دارند و برای کسب جایزه بهترین مستند جشنواره رقابت میکنند.
در بخش مسابقه «سینمای کُردی»، ۶ فیلم کوتاه داستانی نیز که عبارتند از؛ «خانه ماه» به کارگردانی حمیدرضا مقصودی، «کور» (پسر) به کارگردانی سامان حسینپور، «حریم» به کارگردانی مشترک حبیب ظهیرنیا و میثم امیری، «خانهای نزدیک خورشید» به کارگردانی مشترک مریم صمدی و رونی شاملیان، «لیمو از همه چیز خبر داشت» به کارگردانی ادریس محمودیان و همچنین «خوکها» به ساخته رامین محمدیار» حضور دارند و برای کسب دو جایزه بهترین فیلم کوتاه و جایزه هیات داوران به رقابت میپردازند.
بخش غیررقابتی پانوراما
در بخش غیررقابتی پانورامای کُردی هم ۶ فیلم کوتاه داستانی روی پرده میروند که عبارتند از «دشت میخندد» به کارگردانی گیتا فیضی، رؤیای سفید به کارگردانی خاطره فروتن، «پرواز سقوط» به کارگردانی رضا احمدیاری، «چربی» (پَز) ساخته خشایار نعمتی «تکهای از زندگی» به کارگردانی ایرج عباسی و همچنین «پیچان» به کارگردانی ئاگری سلطانی از ایران به روی پرده میروند.
همچنین فیلم مستند کوتاه «یک شعر تنها» ساخته کیمیا مرزنگ و فیلم مستند کوتاه «مقابل فراموشی» به کارگردانی آزاد عزیزیان فیلمساز ایرانی ساکن ترکیه نیز در این بخش حضور دارند.
اعضای هیات داوران بخش مسابقه بینالملل
اعضای هیات داوران بخش فیلمهای بلند سینمایی بینالملل در یازدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم «دهوک» عبارتتد از؛ علی عسگری به عنوان رئیس هیات داوران، کارگردان و فیلمنامهنویس از ایران، الیف ارگزن کارگردان، فیلمبردار و تدوینگر از ترکیه، کُردو دوسکی کارگردان کُرد عراقی ساکن کشور آمریکا، مارتینا ساکووا کارگردان اهل اسلواکی و همچنین میراز بِزار فیلمنامهنویس و کارگردان از ترکیه، دیگر اعضای هیت داوران بخش رقابتی سینمای جهان را تشکیل میدهند.
اعضای هیات داوران بخش مسابقه سینمای کُردی
اعضای هیأت داوران فیلمهای بلند سینمایی بخش سینمای کُردی این دوره از جشنواره شامل باربارا لوری روزنامهنگار از فرانسوی به عنوان رئیس هیات داوران، آکام رضایی مدیر جلوههای بصری و کارگردان کُرد ایرانی مقیم کشور آمریکا، حکمت داوود طراح صحنه و لباس از سوریه، محمد الدراجی کارگردان عراقی و همچنین دکتر قطبالدین صادقی بازیگر سینما و تلویزیون و کارگردان سرشناس تئاتر از ایران میشود.
اعضای هیأت داوران بخش مسابقه مستند
توماس لیر، استاد دانشگاه و رئیس بخش آموزش و گفتمان انستیتوی گوته آلمان به عنوان رئیس هیات داوران، بتی لرچه هنرمند آلمانی و زههاوی سنجاویکارگردان مستند و فیلمساز کُرد ساکن کشور سوئد، اعضای هیات داوران بخش مسابقه مستند جشنواره دهوک را تشکیل میدهند.
اعضای هیأت داوران بخش مسابقه فیلم کوتاه
اعضای هیات داوران فیلمهای بخش رقابتی کوتاه این رویداد سینمایینیز شامل گوری نایر بازیگر هندی به عنوان رئیس هیات داوران و علی حکیم کارگردان افغانستانی ساکن کشور آلمان، بلیبان به استولبرگ فیلمنامهنویس آلمانی و کاردو منصور کارگردان نروژی میشود.
اعضای هیات داوران منتقدان فیلم فیپرشی
چندین سال است که فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم «فیپرشی» ( FIPRESCI) در کنار جشنواره بینالمللی فیلم دهوک حضور دارد و امسال در صدمین سالگرد تأسیس این نهاد معتبر و آکادمیک سینمایی؛ سه منتقد، داوری این بخش را بر عهده دارند که عبارتند از النا روباشفسکا کارگردان، روزنامهنگار و منتقد فیلم از اوکراین، ارگین اُپنگین محقق و پژوهشگر ترکیهای و جیم سالوتک منتقد فیلم از کانادا میشود.
یادبود «یولماز گونای» کارگردان برنده جایزه نخل طلا
جشنواره بینالمللی فیلم «دهوک» که با یاد یولماز گونای کارگردان سرشناس کُرد برنده جایزه نخل طلای جشنواره کن (۱۹۸۲) و با هدف پل ارتباطی میان کارگردان کُرد و کارگردانان سراسر جهان و ایجاد تبادل فرهنگی میان ملتهای دنیا تأسیس شده است؛ یازدهمین دوره خود را به ریاست امیرعلی محمدطاهر مدیر جشنواره بینالمللی فیلم دهوک و با مدیریت هنری شوکت امین کورکی فیلمساز کُرد، با شعار «ورزش» و با نمایش ۱۰۷ اثر از کارگردانان ایرانی و کشورهای مختلف جهان، در قالب فیلمهای بلند سینمایی، کوتاه و مستند بلند در بخشهای رقابتی و غیررقابتی اقلیم کردستان، از روزهای ۱۹ تا ۲۶ آذر ماه جاری (۹ تا ۱۶ دسامبر ۲۰۲۴) در سالن کنگره دانشگاه دهوک و مجموعه سینمایی «دهوک مول» در شهر دهوک در اقلیم کردستان عراق برگزار میشود.
انتهای پیام