جزئیات کنگره ملی شعر رحیل با موضوع بانوان تاثیرگذار
به گزارش خبرنگار مهر، سمانه خلفزاده دبیر کنگره ملی شعر «رحیل» از برگزاری اینرویداد با موضوع بانوان تأثیرگذار تاریخ خبر داد و درباره ایده و چرایی راهاندازی این کنگره گفت: من از محرم ۱۴۰۲ برنامهای را با محوریت بانوان در تلویزیون میسازم که اسم آن «رحیل» است. ما در هر فصل از برنامه رحیل متناسب با موضوع آن، تعدادی از شاعران خانم را دعوت میکردیم تا متناسب با موضوع برنامه در آن شعرخوانی کنند. با توجه به ساخت برنامه رحیل بود که بیش از پیش به نقش و تأثیرگذاری بانوان در تاریخ اسلام پی بردم و ایده برگزاری کنگره ملی شعر رحیل به ذهنم رسید.
محورهای کنگره ملی شعر رحیل
وی افزود: تا امروز کنگرهای نداشتهایم که تمرکز آن بر روی بانوان تأثیرگذار تاریخ از صدر اسلام تا امروز باشد. اولین محور ما در کنگره رحیل راجع به بانوانی است که قرآن به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از آنها نام برده و درباره زندگی آنها صحبت کرده است. دومین محور ما بانوان صدر اسلام هستند، مثل حضرت خدیجه (س) یا حضرت سمیه (س) یا رُمَیسا، بانویی که شاعر بود و در جنگها برای رزمندگان اسلام شعر میگفت. محور بعدی همسران، دختران و مادران حضرات معصومین (ع) هستند؛ بزرگانی مثل حضرت زهرا (ع)، حضرت معصومه(ع) و حضرت نرجس خاتون. محور بعدی زنان تأثیرگذار در دفاع مقدس و شهدای دفاع از حرم است؛ مثل خانم مرضیه دباغ یا خانم آمنه وهابزاده که جانباز شیمیایی جنگ هستند. باورتان میشود که خیلی از بانوان فعال در دفاع مقدس را نمیشناسیم؟ مثلا همین خانم وهابزاده در خط مقدم جنگ بوده و جانباز شده، ولی کسی ایشان را نمیشناسد. از این بانوان در دفاع مقدس زیاد داریم. همچنین مادران، همسران و دختران شهدای مدافع حرم که با ازخودگذشتگیشان شهدای بسیاری را به اسلام هدیه دادند.
اینشاعر ادامه داد: محور بعدی بانوانی هستند که در جهان اسلام و جبهه مقاومت تأثیرگذار بودهاند؛ مثل بنتالهدی صدر خواهر شهید صدر که خودشان هم مثل برادرشان شهید شدند. یا بانوانی که در زندانهای صدام شهید شدند. همچنین بانوان اثرگذاری که خارج از ایران، در جبهه مقاومت یا جهان اسلام فعال بودهاند؛ مثل بانوانی که الآن در لبنان و غزه هستند، یا مثل آن خبرنگار آمریکایی که بولدرز اسرائیلیها از روی او رد شد و شهید شد. محور بعدی هم خانمهایی هستند که در پویش ایران همدل هدایای خودشان را به جبهه مقاومت اهدا کردند. تمام این بانوان که در برهههای مختلف تاریخی تأثیرگذار بودند، مورد توجه ما هستند و ما بنا داریم با این کنگره درباره آنها بیشتر بخوانیم و شعر بنویسیم.
اشعار برگزیده رحیل در یک کتاب مستقل منتشر خواهد شد
خلفزاده با بیان اینکه کنگره رحیل هر سال برگزار خواهد شد، درباره اهداف این کنگره گفت: دوست داریم با برگزاری این کنگره شاعران را به سمت مطالعه، به خصوص مطالعه قرآنی سوق بدهیم. چون ما اطلاعات قرآنی خیلی کمی داریم. امیدوارم با این کنگره مطالعات قرآنی و تاریخیمان را بالا ببریم و از کتب معتبر با شخصیتهای قرآنی آشنا شویم. همچنین به بهانه این کنگره، درباره بانوانی که نقش پررنگ و مهمی در تاریخ اسلام و جبهه مقاومت داشتند، حرف بزنیم و آنها را به جامعه معرفی کنیم.
وی ادامه داد: بعد از این کنگره کتابی منتشر میکنیم که اشعار برگزیده کنگره رحیل در آن منتشر خواهد شد. انشاالله این کتاب هر سال در ادبیات کشور ما بماند. در کنار اینها، فعالیتهای جنبی دیگری هم برای کنگره رحیل برنامهریزی کردهایم که در روزهای آینده اطلاعرسانی خواهند شد.
حضرت آسیه، موضوع بخش ویژه اولین کنگره رحیل
دبیر کنگره ملی رحیل درباره جوایز این کنگره گفت: ما در رحیل سه برگزیده در بخشهای اصلی و یک جایزه در بخش ویژه داریم که بخش ویژه امسال موضوع جضرت آسیه است و بهترین شعری که درباره ایشان سروده شود. ضمن اینکه بنا داریم در هر دوره از کنگره رحیل، یکی از شخصیتها را به عنوان موضوع بخش ویژه رحیل معرفی کنیم و در آن بخش یکی از شعرها را به عنوان برگزیده انتخاب کنیم. مثلا ممکن است سال آینده جایزه ویژه ما با موضوع حضرت مریم (س) باشد.
خلفزاده در پایان ضمن ابراز امیدواری درباره استقبال شاعران از این کنگره، گفت: در روزهای آینده فراخوان، پوستر و تیزر کنگره ملی رحیل منتشر میشود و چند و چون برگزاری این کنگره و دبیرخانه آن برای ارسال آثار، به شاعران معرفی خواهد شد. امیدوارم کنگره رحیل بهانهای باشد که درباره نقش بانوان در تاریخ اسلام، جبهه مقاومت و استقلال و پیشرفت ایران بیشتر حرف بزنیم و این مسیر روشن را به نسل تازه دختران و زنان نشان بدهیم.