استان ها > فارس

زبان سعدی ابزار دیپلماسی فرهنگی است / ایرانیان همواره صلح‌طلب بوده‌اند



سیدرضا صالحی امیری شامگاه شنبه، ۳۰ فروردین، در مراسم یادروز سعدی که در جوار آرامگاه شیخ اجل برگزار شد، شیراز را شهر تاریخی، شاعرپرور، هنرپرور و مهد تمدن و ادب دانست و گفت: امروز جامعه ما بیش از هر زمان دیگر به سعدی، حافظ، مولانا و همه بزرگان و مشاهیر ایران زمین نیاز دارد.

وی با بیان اینکه اگر امروز پابرجا هستیم بخاطر هویت بزرگی است که این بزرگان برای ما خلق کرده‌اند، افزود: نه‌فقط شیراز و فارس و ایران بلکه دنیای امروز به سعدی و حافظ نیاز دارد و هر روز و هر ساعت اگر از این بزرگان سخن بگوییم کم گفته‌ایم.

صالحی امیری با تأکید بر اینکه امروز نسل جوان، فرزندان و زنان و مردان بیش از هر زمان دیگری به سعدی، فضیلت، معرفت، عرفان، صلح و اخلاق او نیاز دارند، گفت: امشب گردهم آمده‌ایم تا بار دیگر از سعدی طلب اخلاق، معرفت و فضیلت کرده و یادآوری کنیم که اگر ایران و ایرانی به مثابه خورشیدی در ایران زمین و جهان امروز می‌تابد و نور و حرارت می‌دهد به خاطر بزرگانی چون سعدی است.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: اگر امروز در دنیا جنگ و خونریزی و انتقام است و رژیم کودک‌کش صهیونیستی جز خونریزی و کشتار چیزی نمی‌فهمد، به دلیل آن است که از فرهنگ سعدی بهره‌ای نبرده است. ما امروز باید یک بار دیگر در شیراز و فارس و ایران، بزرگترین پرچم صلح، آشتی و همزیستی مسالمت‌آمیز را برافرشته نگه داریم و به جهانیان بگوییم پیام صلح و همزیستی از شیراز و همین جغرافیاست.

وی با بیان اینکه ای‌کاش جهانیان ایران را از منظر نفت و گاز و پتروشیمی نمی‌شناختند، بلکه آن را زبان حافظ و سعدی می‌دانستند، گفت: دنیای خشونت‌طلب امروز از سعدی و فرهنگ او فاصله گرفته است. می‌توانستیم با زبان و رسانه و دانشگاه خود زبان سعدی را در دنیای امروز به گفتمان تبدیل می‌کردیم تا جهانیان از این چشمه جوشان سیراب شوند. ما در کنار اقیانوسیم اما همچنان تشنه‌لبان به دنبال قطره آب می‌گردیم و این جای بسی تأسف دارد.

وی فرهنگ سعدی را مایه افتخار، غرور و نشاط ایرانیان دانست و افزود: این ستون‌های بلند عمارت سعدیه، ستون‌های هویت، فرهنگ، اخلاق، معرفت و معنویت است که به نام سعدی ثبت شده است. این خشت و آجر نیست این هویت ما در دنیای امروز است و جهانیان باید ما را از دروازه سعدی بشناسند.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با تأکید بر اینکه آموزش و پرورش، دانشگاه، روحانیت، حوزه‌های علمیه و همه نهادهای فرهنگی باید بدانند که راه نجات بشر و دنیای امروز سعدی و حافظ است، سعدی را نیاز امروز و ضرورت فردای ایران دانست و گفت: ایران ما یک جغرافیا نیست بلکه خاستگاه جهان‌بینی حکمت و فرهنگ است و شیراز ما، یک‌ شهر نیست یک تمدن و خاستگاه فرهنگ و تمدن ایران‌زمین است.

سعدی نقشه راه ماندگاری است

صالحی امیری با بیان اینکه سعدی زنده است و ما مردگانی هستیم که حرکت می‌کنیم، تصریح کرد: سعدی چشمه جوشانی است که همه انسان‌های تشنه را سیراب می‌کند. سعدی میراث ما نیست بلکه نقشه راه ماندگاری است.

وی، رمز ماندگاری سعدی را در گفتمان، کلام و فرهنگ او دانست و افزود: سعدی به جای پرداختن به حوادث به حقیقت پرداخته است. سخن سعدی تاریخ مصرف ندارد و ماندگاری سخن سعدی، ماندگاری در حکمت و زبان است.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تصریح اینکه اگر فردوسی معمار زبان فارسی ما بود، سعدی هویت زبان فارسی ایرانی است، گفت: ما امروز بیش از هر زمان دیگری به سعدی، عقلانیت، عاطفه، اخلاق و زیباشناختی او نیاز داریم.

صالحی امیری بیان کرد: در منظومه فکری ما سعدی نه بعنوان یک شاعر بلکه به مثابه یک گفتمان‌ساز است که بشر خسته امروز را به سمت راه نجات حرکت می‌دهد. گفتمان سعدی، گفتمان اخلاق‌محور، تمدن‌ساز و هویت‌بخش است و از این منظر ما بیش از هر زمان دیگر به نسخه سعدی در جامعه ایران امروز نیاز داریم.

وی با بیان اینکه سخن سعدی برگرفته از سخن وحی و کلام خداست که در زبان بشر جاری شد، گفت: سعدی نسخه شفابخش بحران انسان امروز در جهان خسته و خفته است.

صالحی امیری تأکید کرد: ما فراتر از حفظ این میراث که بعنوان یک وظیفه ذاتی است، به تولید قدرت نرم ملی از زوایه سعدی می‌نگریم. سعدی کانون قدرت نرم ایرانیان و کانون قدرت هویت ایرانی است.

وی با اشاره به حضور گسترده مسافران نوروزی در سعدیه گفت: آرامگاه سعدی، حافظیه، تخت جمشید، پاسارگاد و شاهچراغ (ع) در نوروز امسال از پربازدیدترین‌های کشور بودند. این کانون به مثابه یک آهن رباست که جاذبه درون انسان را به سمت خود می‌کشد. اینکه چرا ایرانیان این جغرافیا را انتخاب کرده‌اند، حتماً حکمتی نهفته دارد.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: اینجا سرزمین رمزها و رازهاست و هنوز رمزهای این سرزمین شکفته و کشف نشده است. نسل‌های آتی در این جغرافیا رمزهای جدید را کشف می‌کنند و به جهانیان می‌گویند که خورشید از اینجا می‌تابد که هم نور دارد و هم حرارت.

صالحی امیری بیان کرد: اگر به دنبال دیپلماسی هستیم، زبان سعدی که زبان تعقل، اخلاق، مدارا و زیبایی است، ابزار دیپلماسی فرهنگی است. دیپلماسی سیاسی دنبال قدرت و منافع است و دیپلماسی فرهنگی به دنبال همیزیستی مسالمت‌آمیز با جهانیان است و از این منظر ایرانیان صلح‌طلب بوده و زندگی مسلمات آمیز داشته‌اند.

وی با بیان اینکه ایرانیان همیشه در سرزمین صلح و دوستی زندگی‌ کرده‌اند، رمز ماندگاری فرهنگ ایرانی را غنا و انطباق‌پذیری آن دانست و گفت:  وجود گفتمان سعدی و حافظ  موجب ماندگاری این فرهنگ شده است.

وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه تاریخ تمدن ایران زمین در جهان بشریت می‌درخشد، گفت: امروز رسانه‌های زیادی در دنیا دنبال ایران‌هراسی هستند اما ایران‌هراسی هیچگاه به نتیجه نمی‌رسد. ما باور داریم تا زمانی که قدرت نرم بزرگی مثل سعدی و حافظ داریم، همیشه ماندگار خواهیم بود.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

دکمه بازگشت به بالا