جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس افتتاح شد
ایرج راد، پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون در آئین افتتاحیۀ نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس که امروز (سهشنبه ۲۷ آذرماه) در شاهینشهر برگزار شد، با ابراز امیدواری از اینکه تئاتر ایران با شناسنامۀ خاص خود در خانوادۀ جهانی تئاتر حضور داشته باشد، اظهار کرد: بسیاری از افرادی که درجهت مسائل فرهنگی و هنری منصبی دارند بهجای اینکه راه را برای هنرمندان فرهیخته و گرانمایۀ تئاتر باز کنند به تئاتر نمیاندیشند. این درحالی است که هنرمندان همواره تلاش میکنند تا زمینههای فرهنگی هنری و چراغ تئاتر روشن نگه دارند.
مدیرعامل خانه تئاتر ایران ادامه داد: تماشاخانۀ تئاتر جم شاهینشهر، سالنی است که با فکر و اندیشه و نگاه مدبرانه ساخته شده است، ارتفاع سالن صحیح است، آکوستیک، پروژکتورها و گردش هوا برای حضور تماشاگران، صندلیها و درمجموع، هرآنچه در این تماشاخانه دیده میشود مناسب و با تدبیر درنظر گرفته و بناشده است که همه این اقدامات، نتیجۀ عشق، علاقه، سازندگی و کار اجرایی درخدمت فرهنگ و هنر این مملکت است.
او تأکید کرد: امیدوارم آثار بسیار باارزشی در این مکان به روی صحنه بیاید. تماشاخانۀ جم، صحنهای گرد است که انواع و اقسام آثار و بهخصوص آثار سنتی و آئینی ایران میتواند به خوبی در آن اجرا شوند.
امید به حضور در خانوادۀ جهانی تئاتر با شناسنامه خاص خود
مدیرعامل خانه تئاتر ایران با ابراز خرسندی از برگزاری نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس، افزود: نام این جشنواره جایگاه بالایی دارد و از اهمیت بسیاری برخوردار است، چراکه ما سالهاست که در ایران از تئاتر ملی صحبت کرده و تلاش میکنیم تا تئاتر ایرانی جایگاه و پایگاه واقعی خود را داشته باشد، ولی از زمانی که تئاتر فرنگی به مملکت ما وارد شد متأسفانه به یکباره همۀ داشتههای نمایشیِ خود که بسیار ارزشمند بوده و درونمایههای غنی فرهنگی دارد را کنار گذاشته و به سراغ ترجمه و تئاتر فرنگی رفتیم.
راد اضافه کرد: اگرچه در همان ابتدای ورود تئاتر فرنگی به ایران، بزرگان تئاتر ایران تلاش کردند تا این نمایشها را با فرهنگ ایرانی همخوان کنند، اما کمکم این موضوع ازبین رفت و صرفاً به نمایشهای فرنگی پرداخته شد، البته به استثنای افرادی که همچنان در پرداختن به تئاتر ایرانی تلاش کردند؛ ولی متأسفانه سیر تکاملی این نمایشها طی نشدو وقتی فرنگیها اعلام کردند که لحظات ناب نمایشی در ادبیات ایران وجود دارد ما به این لحظات ناب و تکنیکهای جذاب بازگشته و به سمت تئاتر ایرانی گرایش پیدا کردیم ولی تداوم پیدا نکرد.
او تأکید کرد: امیدوارم برگزاری جشنوارههایی مانند جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس و نگاه به ادبیات فارسی و اساطیر و داستانهای مختلف ایرانی که بهخوبی با تماشاگر ارتباط برقرار میکنند ادامه پیدا کند.
این پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون با بیان اینکه خانوادۀ تئاتر، خانوادهای جهانی است، بیان کرد: قصد من نفی تئاتر فرنگی نیست، چراکه ما همۀ ما عضو خانوادۀ تئاتر هستیم و همۀ اعضای این خانواده به دنبال یک مسئله هستند و روی صحنه بازی میکنند تا حقیقت را نشان دهند، اما امیدوارم در خانوادۀ جهانی تئاتر با شناسنامه خاص خود حضور داشته باشیم.
جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس و ادای دین به پاسداشت میراث کهن
در این آئین سعید ابریشمیراد، شهردار شاهینشهر نیز گفت: هنر، زبان بیان احساس است و هنر تئاتر، زبان بیان ناگفتههاست. آنچه به صراحت به زبان نیاید در عرصۀ هنر تئاتر به منصه ظهور رسیده و بیان میشود.
او با بیان اینکه غنیترین متون ادبی در سراسر دنیا متعلق به هنر تئاتر است، افزود: ایران از لحاظ تمدن بر تارک جهان میدرخشد و غنیترین ادبیات جهان متعلق به ادبیات ایران است. ما افتخار داریم که میراثدار ادبیات و اساطیری هستیم که شعرا و نویسندگان آن در سراسر دنیا همتا ندارند، ضمن اینکه این بزرگان فقط زیبا سخن نگفته و شعر نسرودهاند بلکه هرآنچه آدمی برای زیست نیاز داشته در متون و اشعار آنها آمده است.
شهردار شاهینشهر با ابراز امیدواری درخصوص اینکه تئاتر اصیل ایران در مسیر اصلی و خاص خود حرکت کند، تصریح کرد: امروز افتخار داریم که در قالب جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس ادعا کنیم همتی در شاهینشهر برای روشنشدن چراغ تئاتر اقتباسی با بهرهمندی از ادبیات فاخر ایران و جهان روشن شده و هنرمندان تئاتر این سرزمین برای پاسداشت این میراث گرانقدر از دل متون و شاهکارهای ادبی ایران اقتباس کردهاند.
ابریشمیراد با تأکید بر اینکه جشنواره ملی تئاتر اقتباس میتواند منشاء اتفاقات بزرگی برای آشنایی نسل نو با میراث کهن باشد، بیان کرد: نباید فقط بهعنوان ویترین و موزه از آثار ادبی غنی ایران استفاده کنیم، بلکه باید از آنها درس بگیریم چراکه سراسر این متون به دانش افتخار میکنند. شاهینشهر نیز شهر دانش و خلاقیت است و باید طلایهدار این جشنواره باشد. این جشنواره ادای دین به پاسداشت میراث کهن است و امیدوارم این هدف با یاری هنرمندان محقق شود و جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس تداوم پیدا کند.
او با بیان اینکه یکی از افتخارات نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس این است همه آثار ارسالی تولید این جشنواره هستند، از اعضای شورای اسلامی شاهینشهر به جهت حمایت از مباحث فرهنگی و هنری قدردانی کرد و افزود: شهر یک موجود زنده است و ضمن توجه به جسم و کالبد شهر باید به روح و جان شهر نیز توجه کرد.
جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس و مطالبهگری شهروندان
گلجهان شکرزاده، رئیس کمیسیون فرهنگی ورزشی شهرداری شاهینشهر نیز بیان کرد: امروز شاهینشهر شاهد رویداد بسیارعظیمی است، رویدادی که نمایشی از فرهنگ و هنر است. شاهین شهر مدتهاست رویدادهای بزرگی را میزبانی می کند و هنر تئاتر میتواند دغدغههای سالیان دراز مردمان را به منصه ظهور بگذارد.
او ضمن اشاره به دیدگاه مقام معظم رهبری دربارۀ هنر تئاتر ادامه داد: یکی از دغدغههای شهرداری و شورای اسلامی شاهینشهر، مباحث فرهنگی است و دراین خصوص همواره تلاش شده تا حامی هنرمندان بوده و شاهینشهر بهعنوان شهر هنری و فرهنگی معرفی شود.
این عضو شورای اسلامی شاهینشهر ضمن قدردانی از حضور هنرمندان و شهروندان علاقهمند به هنر تئاتر در این آئین و با تأکید بر اینکه این رویداد به برکت مطالبهگری شهروندان شاهینشهر برگزار میشود، بیان کرد: امیدواریم که برگزاری رویدادهای مختلف فرهنگی هنری ازجمله نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس تداوم یابد و شاهینشهر بیش از پیش در ایران معرفی شده و سرآمد باشد.
اقتباس از حقیقت و ایمان و عشق چندهزارساله
همچنین حجتالاسلام والمسلمین قاسم باقریان، امام جمعه شاهینشهر گفت: امروز جلسهای بسیار باعظمت و ارزشمند و با حضور شهروندان و هنرمندان در شاهینشهر درحال برگزاری است که باید آنها را همچون گنج دانست، چراکه گنجهای واقعی بین اقشار مردم پنهان است.
او با تأکید بر اینکه گنجهای الهی در سینههای مردم مومنِ ما قرار دارد و مومن واقعی را هیچکس به غیر از خدا نمیشناسند، افزود: ازنظر ما مومن واقعی ممکن است در هر خانه و لباس و هر موقعیتی حضور داشته باشد.
باقریان اضافه کرد: ما هزاران اندیشمند و دانشمند داشته و داریم و وظیفۀ چنین رویدادهایی نیز این است که دست بهدست یکدیگر داده و این حقیقت، واقعیت، ایمان و امید و عشقِ چندهزارسالۀ مردم ایران را همچون گذشته حفظ کنیم و به دور از هرآنچه حائل میشود از آنها اقتباس کنیم.
اقتباس ادبی و تقویت باورها
ناصر اسدی، فرماندار شهرستان شاهینشهر و میمه نیز اظهار کرد: ادبیات غنی ملی و مذهبی ایران سرشار از آثار بی بدیلی است و به جرأت میتوان گفت که بخش بزرگی از آثار منظوم و منثور جهان متعلق به ایران است.
او افزود: قرآن بزرگترین کتاب ادبی دنیاست که مانند آن وجود ندارد، گلستان و بوستان سعدی، شاهنامۀ فردوسی و دیوان حافظ و بسیاری آثار ادبی و تاریخی ما بر قلۀ ادبیات فاخر جهان میدرخشند و همگی سرشار از آموزههایی هستند که از دیرباز برای تداوم زندگی لازم بوده و باید از آنها سخن گفت و در زندگی امروز بهره برد، چراکه اقتباس از این آثار فاخر، زمینههای رشد و تعالی و خودکفایی را فراهم کرده و باورهای ما را تقویت خواهد کرد.
به گزاش ایسنا، آئین افتتاحیۀ نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس با حضور «ایرج راد» مدیرعامل خانۀ تئاتر ایران، و همچنین داوران بخشهای مختلف این جشنواره ازجمله شهرام کرمی، شهرام زرگر، رحمت امینی، سیروس همتی، محسن سلیمانی فارسانی، حسین فدایی حسین و شهرام احمدزاده و نیز با حضور سعید ابریشمیراد شهردار شاهینشهر، سیدمهدی سیدیننیا، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، نوید توکلی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شاهینشهر و میمه، امام جمعه شاهینشهر، فرماندار شهرستان شاهینشهرومیمه، اعضای شورای اسلامی و مدیریت شهری شاهینشهر و با حضور ویژۀ هنرمندان و علاقهمندان تئاتر از سراسر ایران، در تماشاخانۀ تخصصی تئاتر جم شاهینشهر برگزار شد.
در پایان این آئین نیز ضمن تقدیر از ایرج راد، مدیرعامل خانۀ تئاتر ایران و همچنین قدردانی از اسماعیل زنگلگیاه و اکبر کشانی بازیگران پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون، زنگ افتتاحیۀ این جشنوارۀ توسط مریم معلایی، دبیر هنری نخستین جشنوارۀ ملی تئاتر اقتباس نواخته شد.
انتهای پیام