هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی

از چهره نقاشانه مسعود کیمیایی تا نمایش آثار غول‌های نقاشی و گرافیک


خبرگزاری مهر-گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصه‌های هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاق‌ها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع می‌شود.

در سلسله گزارش‌های «هنرهای تجسمی در هفته‌ای که گذشت» درصدد هستیم تا گوشه‌ای از این مهجور بودن را جبران کنیم. هرچند جمعه‌ها روز تعطیل محسوب می‌شود اما در این روز، نمایشگاه‌های هنرهای تجسمی آغاز به کار می‌کنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمه‌‎سازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیست‌ها، خوشنویسان و … تلاش‌ها و فعالیت‌های اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور می‌گذارند.

«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاه‌های هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم را فراهم می‌کند. بر این اساس، نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاه‌ها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.

مسعود کیمیایی در جایگاه یک نقاش

آدینه گذشته، نمایشگاهی از آثار نقاشی مسعود کیمیایی در گالری ثالث افتتاح شد که شامل ۱۳ تابلو در اندازه‌های مختلف با تکنیک ترکیب مواد بود. به نوعی می‌توان گفت جهان فیلم‌های کیمیایی در این آثار روایت شده‌اند و رنگ‌های استفاده شده در این نقاشی‌ها نیز نسبت به سوژه‌ای که مدنظر قرار گرفته، متفاوت است.

عنوان این نمایشگاه را می‌توان برگرفته از رمان «جسدهای شیشه‌ای» کیمیایی دانست که عشق و رفاقت را به صورتی متفاوت روایت می‌کند.

از چهره نقاشانه مسعود کیمیایی تا نمایش آثار غول‌های نقاشی و گرافیک

هرچند برگزاری این نمایشگاه و آثار کیمیایی، واکنش‌هایی را در برداشت اما این چهره برجسته سینمای ایران، هنرمند را منحصر به یک هنر و هنرها را نیز از هم منفک نمی داند و درباره نمایشگاهش نوشته است: «آگاهی هنرمند به طور خودانگیخته وام‌دار تخیل و تعهد است. هنرمند خود عکس العمل ذهن در مقابل دنیای بیرونی است. خلاقیت‌های فردی است که به تأثیر جمعی می‌رسد. هنرمند باید بیان شود، هر یک از خیال‌های آتش گرفته‌اش می‌تواند یک آفرینش بزرگ باشد. ادبیات و شعر، موسیقی، نقاشی، سینما، تئاتر، معماری و … همسایه‌های هم‌اند. هنرمند از هنرها جدا نیست.

فیلم ساختن در این سال‌ها به تاریکی رفت، نقاشی از جوانی در من انبار شد، نقاشی کردم. یاری که تحمل نکند یار نباشد (سعدی)

در این روزها می‌ترسم حتی دنیا را باور کنم اما می‌دانم که دوست داشتن درمان است. من شاید نقاش نباشم اما نقاشی می‌کنم.»

نمایشگاه نقاشی‌های مسعود کیمیایی با عنوان «جسدهای جاندار» بدون تعطیلی، تا ۲۰ آذر در گالری ثالث به نشانی خیابان کریم خان زند، بین ایرانشهر و ماهشهر، شماره ١۴٨ برقرار است.

مرتضی ممیز چهره گرافیکی هفته

مراسم بزرگداشت نوزدهمین سالگرد مرتضی ممیز هنرمند فقید طراح گرافیک عصر جمعه ۹ آذر در خانه هنرمندان برگزار شد. این مراسم و سلسله نمایشگاه‌ها با موضوع گرافیک، هر ساله همزمان با سالگرد درگذشت پدر گرافیک ایران (۵ آذر) از سوی بنیاد مرتضی ممیز که توسط پسرش انوشیروان اداره می‌شود، برگزار می‌شود. در واقع این نمایشگاه‌ها، نوعی کلاس آموزشی برای هنرمندان جوان به حساب می‌آید.

از چهره نقاشانه مسعود کیمیایی تا نمایش آثار غول‌های نقاشی و گرافیک

پس از پایان مراسم بزرگداشت که با سخنرانی نادره رضایی معاون هنری وزارت ارشاد، انوشیروان ممیز، ساعد مشکی، بهرام کلهرنیا و رمی بوالگ نفر دوم سفارت فرانسه در ایران، انجام شد، نمایشگاهی متشکل از سه بخش شامل «گزیده پوسترهای آلن لوکرنک از فرانسه»، «آشنایی دیرینه، دیداری تازه؛ گزیده پوسترها و تایپ‌فیس‌ها از طراحان ارمنستان» و «تصویرسازی‌های مرتضی ممیز برای مجله رودکی» در معرض دید عموم قرار گرفت. این نمایشگاه‌ها تا امروز ۱۶ آذر در گالری‌های ممیز، پاییز و زمستان دایر است.

در این نمایشگاه، ۱۵۲ اثر از تصویرسازی‌های مرتضی ممیز برای مجله رودکی و ۳۴ پوستر و ۱۰ طراحی قلم ارمنی در بخش «آشنایی دیرینه، دیداری تازه؛ گزیده پوسترها و تایپ‌فیس‌ها از طراحان ارمنستان» دیده می‌شود که بخش ارمنی نمایشگاه، به نوعی میراث هنری ارمنستان محسوب می‌شود.

برگزاری نشستی برای گشایش گره اقتصاد هنر

در هفته‌ای که گذشت، نشست هماهنگی دبیرکل، مشاور عالی رئیس و مدیران اتاق بازرگانی تهران با معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تفاهم و همکاری در زمینه اقتصاد هنر برگزار شد.

نادره رضایی معاون هنری، در این نشست مسأله اقتصاد هنر را جزء کلان برنامه‌های وزارتخانه ارشاد دانست که مبتنی بر توسعه اقتصاد هنر و صادرات محصولات فرهنگی و هنری است.

وی تصریح کرد: نقش‌آفرینی هنرمندان، برای حاکمیت راهگشا است. برای جبران فروکاستگی‌های اعتماد اجتماعی، باید هنرمندان بزرگ را به صحنه برگردانیم. در دوره‌ای احترام‌زدایی شد که باید این رابطه و وضعیت را ترمیم کنیم و بخشی که به ترمیم رابطه حاکمیت و هنرمندان کمک می‌کند تقویت اقتصاد هنر است.

رضایی گفت: علاوه بر فعالیت و کارهای مشترک با اتاق بازرگانی و همراهی مجموعه‌های اقتصادی با اجرای طرح‌های آمایش سرزمینی در زمینه هنر، می‌توانیم در زمینه عدالت فرهنگی و عدالت در تولید محصولات نیز گام‌های مؤثری برداریم. همراه شدن با هنرمندان برای تقویت اقتصاد هنر با رویکردی روادارانه و همدلانه در این مدت، تا پایان سال میلادی، می‌تواند از منظر اعتماد اجتماعی، ذخیره استراتژیک برای نظام باشد که با کمک هنرمندان می‌توانیم به این مهم دست پیدا کنیم.

بازنگری سند ملی هنرهای تجسمی کلید خورد

در هفته گذشته، با انتشار فراخوانی اعلام شد که معاونت امور هنری در نظر دارد با انتشار پیش‌نویس سندهای هنری، در فراخوانی از هنرمندان و کارشناسان هنری دعوت کند تا دیدگاه‌های خود را اعلام کنند.

در این فراخوان آمده است: سال گذشته از میان سند هنرهای تجسمی، موسیقی و هنرهای نمایشی، سند موسیقی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید؛ لذا از هنرمندان عرصه‌های تجسمی و تئاتر می‌خواهیم که درباره اسناد ملی دیدگاه‌های خود را مطرح کنند و به اطلاع مشاوران معاونت برسانند.

نسخه پنجم سند ملی هنرهای تجسمی را می‌توانید اینجا بخوانید.

علی لاریجانی عضو جدید هیئت امنای صندوق اعتباری هنر

اعضای جدید هیئت امنای صندوق اعتباری هنر از نهادهای حمایتی تحت پوشش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف تدوین سیاست‌های جدید حمایتی این مجموعه از هنرمندان، معرفی شدند. صندوق اعتباری هنر یکی از نهادهای حمایتی در حوزه فرهنگ و هنر است که با نظارت هیئت امنا فعالیت می‌کند.

سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رئیس هیئت امنا، علی لاریجانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سید حمید پورمحمدی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور، مهدی کرباسیان از فعالان و کارشناسان عرصه اقتصاد و صنعت کشور، حسین انتظامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی کشور، عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا نوروزپور معاونت اموررسانه ای و تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان اعضای جدید هیئت امنای صندوق اعتباری هنر معرفی شده‌اند.

از چهره نقاشانه مسعود کیمیایی تا نمایش آثار غول‌های نقاشی و گرافیک

نمایش آثار مارکو گریگوریان در مهم‌ترین موزه ایران

مراسم افتتاحیه نمایشگاه «مروری بر زندگی و آثار مارکو گریگوریان» با حضور نادره رضایی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گریگور هاکوپیان سفیر ارمنستان در ایران، جمعی از هنرمندان و مسئولان هنری دوشنبه ۱۲ آذر در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.

این نمایشگاه نخستین نمایشگاه انفرادی است که از آثار مارکو گریگوریان در طول بیش از چهار دهه فعالیت موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می‌شود و تا ۲۳ دی ادامه خواهد داشت. آثار به نمایش درآمده در این نمایشگاه، تنها گزیده‌ای از آثار مارکو گریگوریان است که از منظر تاریخ نگاری هنری و با نگاهی پژوهشی گردآوری و چیدمان شده است و درصدد است نقش مؤثر این هنرمند در روند تحول نقاشی معاصر ایران را به نسل امروز نقاشان منتقل کند.

در مراسم افتتاحیه نمایشگاه آثار مارکو گریگوریان، غلامحسین نامی از دوستان مارکو، او را هنرمندی دغدغه‌مند دانست که از جریانات غیرهنری عصبانی بود و برای جمع کردن بساط خیانت به هنر، «گروه نقاشان و مجسمه سازان آزاد» را تأسیس کرد.

تمجید معاون هنری از عملکرد ۲ هنرمند فقید و تاکیدش بر ادامه راه آنها

نادره رضایی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه بازدید از نمایشگاه زندگی و آثار مارکو گریگوریان، این هنرمند را از لحاظ فعالیت‌های صنفی هنرمندی مهم دانست و تاکید کرد: حرکت مارکو گریگوریان از آن جهت مهم است که می‌تواند در حوزه فرهنگ و هنر به یاری دولت و حاکمیت در بحث واسطه‌گری دولت و جامعه بیاید، چراکه فعالان این حرکت هنرمندان هستند به ویژه هنرمندانی که علاوه بر فعالیت در حوزه تخصصی خود به عنوان کنش‌گرانی مرزی و نهادساز فعالیت صنفی می‌کنند. مارکو گریگوریان در بنیان‌گذاری و تاثیر بر هنرمندان دوران خود تاثیری پایدار داشته است.

از چهره نقاشانه مسعود کیمیایی تا نمایش آثار غول‌های نقاشی و گرافیک

رضایی همچنین در مراسم بزرگداشت و نوزدهمین سالگرد مرتضی ممیز با ستودن عملکرد پدر گرافیک ایران در سال‌های ابتدایی پس از پیروزی انقلاب، گفت: در ایران امروز با وجود تنگناها، طبیعتاً نهاد دولت و حاکمیت نمی‌تواند در همه حوزه‌ها گره‌گشایی و افق گشایی کند. در این بستر، صلح به معنای نبود جنگ نیست، بلکه صلح به معنی بستر گفتگو ایجاد کردن است. ما به افرادی میان‌دار، مرزی، تاب‌آور، روا دار و بسترساز در این شرایط نیاز داریم و افرادی که بتوانند این واسطه‌گری را به بهترین شکل انجام دهند. آنجایی که مرتضی ممیز در سال‌های ابتدایی پس از پیروزی انقلاب تاب آورد و با وجود تمام دلخوری‌ها ایستاد و ساحت هنر و فرهنگ ایران را ساخت. از هنرمندان درخواست دارم بمانند و کار کنند و در این مسیر نهادساز باشند، چراکه نقش واسطه‌گری شما می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

آغاز نمایشگاه‌های هنری در آدینه

نمایشگاه نقاشی «پادشاه فصل‌ها – پاییز» در گالری سهراب، نمایشگاه گروهی «روایتی چندلایه» در گالری باشگاه، نمایشگاه «تاب بازی» در گالری پروژه‌های آران، نمایشگاه «گوشه» در گالری زیرزمین دستان، نمایشگاه آثار رضوان صادق زاده با عنوان «باغ و پرنده» در گالری عصر، نمایشگاه «جواهر جواهر» در گالری آریا، نمایشگاه «او با چشمان باز خواب می‌بیند» در گالری نیان و نمایشگاه آنلاین آثار حامد گودرزی در گالری گلستان، از جمله نمایشگاه‌هایی است که عصر جمعه ۱۶ آذر افتتاح می‌شوند.



منبع:مهر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا