پیراهن سید الشهدا(ع) در عاشورا به خودی خود بزرگترین نماد عاشورا است
تهران فرهنگی: حجتالاسلام سیدمحمدمهدی میرباقری، عضو مجلس خبرگان رهبری شامگاه جمعه(۵ اردیبهشت) در چهارمین اجلاس بینالمللی نخبگان منابر شیعه و اختتامیه سوگواره بینالمللی سفینه النجاة که با حضور بیش از ۵۰۰ نفر از اهالی حوزه و دانشگاه، اصحاب فرهنگ، هنر، ادب و رسانه در حسینیه آذربایجانیهای ایران در کربلا آغاز به کار کرد، طی سخنانی به بیان اهمیت واقعه عاشورا و لزوم تحقیق در زمینه پیراهن امام حسین(ع) پرداخت و گفت: بزرگترین درگیری جبهه انبیا و اولیا در طول تاریخ، در سرزمین کربلا به وقوع پیوست. هیچ نبردی به عظمت این صحنه نبوده است. سیدالشهدا(ع) با قیام خود، دستگاه شیطان را تا قیامت به زانو درآورد. در آن روز، وقتی بساط شفاعت پهن شود، شیطان دندان بر جگر میگذارد که دیگر کسی برای او باقی نمانده است.
وی ادامه داد: نکته اصلی اینجاست که شیطان با ترفندهایش، انسانها را تا دم مرگ فریب میدهد، اما همه را از یک حقیقت غافل میکند و آن امامت است. سیدالشهدا(ع) با قیام خود، عالمی از نور و حسن آفرید که بساط لهو و لعب شیطان را برچید. زیارت عاشورا گواه این حقیقت است: «اشهد انک سکنت فی جنة العرش». در سحرگاه عاشورا، آیهای که حضرت زمزمه میکردند، همان آیه پس از جنگ احد بود که میفرماید: «وَمَا کَانَ اللَّهُ لِیُطْلِعَکُمْ عَلَی الْغَیْبِ وَلَٰکِنَّ اللَّهَ یَجْتَبِی مِن رُّسُلِهِ مَن یَشَاءُ». خداوند در این صحنه، خبیث را از طیب جدا کرد. سربازان دشمن هم میدانستند که عاشورا روز جدایی حق از باطل است.
این عضو مجلس خبرگان رهبری صحنه عاشورا را حماسیترین صحنه تاریخ دانست و گفت: این صحنه، هم حماسیترین و هم مظلومانهترین صحنه تاریخ است، اما در نهایت، عاشقانهترین پیروزی را به همراه داشت. زینب کبری(س) با دو جمله به ابن زیاد، تمام تاریخ را محاکمه کرد. عاشقان واقعی کربلا، کسانی بودند که خداوند قرار عاشقیشان را امضا کرده بود. آنها با کنار زدن موانع، خود را به کربلا رساندند. سیدالشهدا(ع) وقتی به کربلا رسید، مشتی از خاک برداشت و فرمود: این همان جایی است که خانههای ما ویران خواهد شد. اما این پایان کار نبود. خداوند وعده داد: روزی خواهد آمد که همه شما را جمع میکنم و میبینید پیروز واقعی کیست. پیروزی حقیقی در سه روز محقق میشود: یوم الله، یوم الفتح و یوم القیامه. امام صادق(ع) فرمودند: جدم پیامبر(ص) با ابوسفیان جنگید، پدرم امیرالمؤمنین(ع) با معاویه و سیدالشهدا(ع) با یزید. این نبردها همگی بر سر یک چیز بود: «فی ربه». ما میگوییم خدا راست گفته و طرح او درست است، اما آنها میگویند خدا دروغ گفته است. پیروز نهایی این نبرد، سیدالشهدا(ع) است که مصداق «انا فتحنا لک فتحا مبینا» است.
حجتالاسلام میرباقری با تأکید بر اینکه تجهیز لشکر امام زمان(عج) از عاشورا آغاز شده است، گفت: زیارت عاشورا، از توجه به مقام والای سیدالشهدا(ع) تا لعن دشمنان، همه چیز را دربر دارد. گریه بر سیدالشهدا(ع) نشانه ایمان است و سربازی امام زمان(عج) مخصوص کسانی است که با عاشورا به بصیرت رسیدهاند. هرچه برای زنده نگه داشتن عاشورا تلاش کنیم، در واقع به ظهور کمک کردهایم. نمادهای بسیاری در طول تاریخ با اشاره ائمه(ع) خلق شدهاند: روضهخوانی، شعر، هیئت و مجالس عزاداری. امروز نیز نماد شیرخواره، گوهر عاشورا را تجلی میبخشد و نشان میدهد سیدالشهدا(ع) تا کجا برای حق ایستادگی کرد.
وی افزود: شیطان با این نمادها عاجز شده و پردههایش کنار رفته است. بنابراین، نمادهایی که برای عاشورا انتخاب میکنیم، باید توانایی نمایش تمام این حقایق را داشته باشند. این نمادها باید بتوانند روح بلند عاشورا را به تصویر بکشند، نه فقط پیکره ظاهری حادثه را.
حجتالاسلام میرباقری تصریح کرد: بیتردید، پژوهش درباره پیراهن سیدالشهدا(ع) نیازمند تحقیقات جدی و عالمانه میانرشتهای است. این موضوع محتاج تشکیل اتاق فکری متشکل از محققان و اندیشمندان است تا زوایای پنهان آن روشن شود و بتوان براساس آن، نمادی تاریخی و تأثیرگذار را پایهریزی کرد.
وی بر لزوم همکاری عالمان برای مطالعه بیشتر در خصوص پیراهن امام حسین(ع) تأکید کرد و گفت: این مهم نیازمند همکاری عالمان، فرهیختگان و نخبگان از رشتههای مختلف است. پژوهش در این زمینه تنها به متون دینی محدود نمیشود، بلکه ابعاد اجتماعی، جامعهشناختی، فلسفی و آیندهپژوهانه دارد. متأسفانه معمولاً در زمینه آیندهپژوهی ضعف داریم، در حالی که دشمن با برنامهریزیهای دقیق علمی پیش میرود.
وی افزود: پیراهن سیدالشهدا(ع) که در روز عاشورا بر تن مبارک حضرت بود و مورد اصابت نیزهها و تیرها قرار گرفت، به خودی خود بزرگترین نماد عاشوراست. امام صادق(ع) فرمودند: احرام مرا کفن من قرار دهید، اشاره به همین پیراهن مقدس دارند.
این پیراهن که در گودی قتلگاه بر زمین افتاد، گواهی زنده بر مظلومیت سیدالشهدا(ع) است. نقل است که در اول محرم، این پیراهن در عرش الهی به اهتزاز درمیآید. چه نمادی بالاتر از این پیراهنی که بر تن امام حسین(ع) در آن روز عاشورا بود؟ وقتی به تربت مقدس حضرت سجده میکنیم و بوی آن را استشمام مینماییم، پردههای غفلت دریده میشود.
این عضو خبرگان رهبری اضافه کرد: این پژوهشها نیازمند کار فقیهانه و عالمانه است و محققان بسیاری باید روی آن کار کنند. اگر تحقیقاتی عارفانه، مستند و متقن در این زمینه انجام شود، میتواند پشتوانهای محکم برای خلق نمادی تأثیرگذار در تاریخ شود. این نماد میتواند اسرار عاشورا را آشکار و در مقابل تحریفها ایستادگی کند. برای تحقق این امر، علاوه بر پژوهشهای علمی، نیاز به جریانسازی هنری، رسانهای و گفتمانسازی داریم.
انتهای پیام